Linkblog

Mobilcom tesztek

Mobiltelefonokat tesztelek. Híreket mondok. amit csak akartok.

OPRENDSZEREK -- Android 2.1-2.2

2011.02.05. 18:39 :: hgergusz

 

 

 

Bevezetés

A rendszert a Google készíti az Open Handset Alliance-el közösen. Az Android egy Linux alapú, nyílt forráskodú operációs rendszer. Bár az operációs rendszer első verzióját már 2008-ban kiadták, az igazi sikert a Google Nexus One készüléken futva érte el - ez egy kifejezetten Android futtatására tervezett telefon. 

 

1. Kinézet

Az Android operációs rendszer alapvetően tetszetős felületet kapott, de ezt nagyon sok alkalmazással tehetjük jobbá. (Akik a Blade tesztemet olvasták, ugorják át ezt a részt) Az Androdi szíve-lelke az úgynevezett Launcher App ez kezeli a Homescreeneket melyek fontos részei a rendszernek, például itt helyezhetjük el widgeteinket. Ezenkívűl a Launcher App része még az Appdrawer, mely gyakorlatilag a főmenü kinézetét szabályozó program. Eldönthetjük például, hogy horizontálisan vagy vertikálisan szeretnénk görgetni.

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    Vertikális görgetés              Horizontális görgetés
 
Tehát a Launcher App cseréjével elég könnyű testreszabni a menüt és a homescreeneket. Emellett még letölthetünk widgeteket és háttérkép pakkokat is, valamint a fényképezővel csinált, vagy SD kártyán tárolt képeinket is berakhatjuk háttérképnek. Még nagyon szép - bár eléggé energiazabáló - fícsör az élő háttérkép mely mozgó animációkat tartalmaz, amikbe akár bele is avatkozhatunk. Kijelenthetjük, hogy az Android rendszer egyik nagy előnye a hihetetlen testreszabhatóság.
 
 
 

                           Ez is egy Élő háttérkép egy kis vicces animációval

 

2. Sebesség

Ez a pont igazából nem helytálló az android esetében, hiszen különböző telefonokon fut. De azért általánosságban elmondható, hogy szépen, gyorsan fut. Kivételt képeznek a rezisztív (nyomásérzékeny) érintőkijelzős mobiltelefonok.

3. Használhatóság

Ez szintén erős pont az androidnál, hiszen az összes mobilos oprendszer közül (beleértve az iOS-t is!) ennek nő a leggyorsabban a szoftvertámogatása. Így bármilyen multimédiás képessége megvan (persze ha a készülékünk támogatja). A különböző készülékek kezelhetőségét a kijelző jelentősen befolyásolhatja. Én három androidos készüléket nyomogattam és egyértelműen a HTC Desire győzött meg a legjobban. Ennek könnyű kezelhetőségében nagyban közrejátszik az, hogy a HTC androidos kezelőfelülete messze a legjobb.

4. Megkötések, rendszerkövetelmények

Az android rendszernek nincsenek nagyon durva megkötései a telefonokkal, mindössze 3 dedikált gomb kötelező és egy ajánlott. Ezek közül ajánlott a Homescreen gomb, mely funkciója nyilvánvaló, a Vissza gomba, és egy belső MENU gomb. Ezeken kívűl dívik egy dedikált Google keresés gombot is rakni a készülékre. Egy android telefon mindenképpen érintőképernyős, kell bele WiFi, 3G, GPS és minimum 2 megapixeles kamera. Valamint a készüléken kötelezően szabvány töltő és fülhallgató aljzat kell hogy legyen. (micro/mini USB és 3,5-es jack) Ezek a dugaszok megfelelnek a 2012-től kötelező EU szabványnak.

5. Alkalmazásbolt

Az Android rendszer alkalmazás boltja az Android Market. Itt léteznek fizetős és ingyenes tartalmak. Jelenleg hazánkban nem elérhető a fizetős tartalom, de már dolgoznak rajta. Az Android Market letöltésszámban se alkalmazásszámban sem közelíti meg az AppStore-t (az iOS alkalmazásboltja) de gyorsabban nő és több az ingyenes tartalom, valamint fejleszteni is egyszerűbb rá. A 2010. év lezárultával elkészült piackutatás szerint az Android Market 130ezer letölthető alkalmazás tartalmaz. Ez kicsit kevesebb mint a piacvezető AppStore alkalmazásszámának (300ezer) fele, de több mint ötször annyi mint a harmadik legnagyobb Nokia (Symbian) Ovi Store-é (25ezer).

      

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Összegzés

Nem csak azért mert énis ezzel rendelkezem, hanem tényleg, őszintén tetszik az Android rendszer. Véleményem szerint a jövő az Androidé lehet!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilcom.blog.hu/api/trackback/id/tr622640655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása