Linkblog

Mobilcom tesztek

Mobiltelefonokat tesztelek. Híreket mondok. amit csak akartok.

ZTE Blade teszt

2011.01.21. 15:17 :: hgergusz

Bevezetés

Először is tudnotok kell, hogy ez a mobil a sajátom. Tehát jobban ismerem, mint a többi teszt-alanyt, ezért kezdem vele a sort.

Sokaknak ismeretlen lehet a gyártó, ami nem meglepő, hiszen a Blade az első hazánkba is eljutott terméke. Így talán a gyártó bemutatásával kezdeném. A ZTE kínai cég, mely elsősorban mobilhálózatokkiépítésével foglalkozik. A mobiltelefonok gyártásába nemrég kezdtek bele. Termékeik elsősorban Ázsiában és Amerikában ismertek. A Blade jelenleg a márka csúcstelefonja. Ennyit a gyártóról.

A telefon android operációs rendszerrel fut, melynek követelményei között szerepel a WLAN, a GPS és a 3G hálózat. A mobilt megtalálhatjuk a brit Orange szolgáltatónál AMOLED kijelzővel, míg Európába nagyobbrészt csak TFT-vel jut el. Én kártya függetlenül vettem 41ezer forintért, de T-mobilos Dominó csomagban már 38ezerért a miénk lehet!

 

Külső

 

A telefon egy szép és elég kicsi dobozban érkezett meg, Amelyen magyar nyelvű tájékoztatás van a telefon jellemzőiről. A dobozból kivéve egy kellemes kinézetű fekete telefont láttam meg. Az egyszerű de nagyszerű benyomást egyedül a készülék oldalán található krómszínű csík rontja el, melynek kissé gagyi kinézete van, ezen található a hangerő fel/le gomb is, az előlap tetején a ZTE feliratot látjuk, alatta terül el a kijelző. Ez nagyon szépen fest a fényes fekete környékével, viszont gyűjti az ujjlenyomatokat. Alul találjuk a három dedikált gombot, Home gomb, MENU gomb, és vissza gomb. A MENU gombon kívül semmi sem szorul magyarázatra, viszont ennek használata trükkös! Nem a főmenübe lép be, hanem alkalmazásokon belüli vagy kis menüket nyit meg. A készülék tetején található a ki/be kapcsolásra és a „billentyűzár” aktiválására szolgáló gomb, mellette a 2,5-es jack bemenettel. A hátlap könnyen lepattintható, de jó erősen kell visszazárni, ha nem akarjuk, hogy lötyögjön. Itt megtalálható a SIM kártya helye az akku és a memória kártya (microSD) slot. A hátlapon látszik a 3,2 megapixeles kamera, vaku nincs. Alul egy ZTE felirat látható. Az anyagfelhasználás nem rossz, a műanyagok nem csúcsminőségűek, de nem is gagyik. Tapintása kellemes, súlya pont jó, remek érzés a kezünkben fogni. Összességében a kinézetet szolidra, és elég szépre csinálták, a krómcsík nélkül tökély lenne.

 

Kijelző

A gyártó egy 3,5 colos 800x480 pixeles (WVGA) kijelzőt rakott az Európába szállítandó modellbe. Mint már említettem az ujjlenyomatokat gyűjti, ez ellen csak a védő-fólia lehet megoldás. A képe gyönyörű, összehasonlítottam egy iPhone 3GS-el, és meggyőzött! A kijelző fényereje elég egyszerűen akár az ún. Energiaellátás widgetről is vezérelhető, de a Beállítások kijelző menüpontjában sokkal pontosabban beállíthatjuk. Az automatikus fényerő-szabályozás is tökéletesen működik. Csak nagyon erős tűző napsütésben tapasztaltam, hogy a kijelző nem elég fényes.

 

Használhatóság

A készülékben 512MB RAM található, és multitaskingra, azaz egyszere több program futtatására, képes. Ez jól jön pl. Skype hívásoknál. Szerintem az android operációs rendszer egyik legnagyobb előnye az, hogy megváltoztathatjuk az ún. Launcher App-ot. Ez az a program mely a Home screen és a menü megjelenítését végzi. Ajánlom ennek cseréjét, mert az alap Blade Launcher elég puritán, ráadásul a lefelé gördülő menü sem az igazi, nehéz benne megtalálni a dolgokat. Én a GO Launchert, valamint az ADW Launchert ajánlom, ezek könnyen kezelhető programok, melyekben oldalra gördülő menü is bállítható.


A GO előnye hogy a menüben létrehozhatunk mappákat és egyből törölhetünk (szinte teljes iOS koppintás), valamint megtekinthetjük az épp futó programokat és le is állíthatjuk azokat. Az ADW ezzel szemben a hihetetlen testreszabhatóság miatt olyan jó. Ehhez a programhoz több száz témát letölthetünk és akár magunk is készíthetünk egyet.

A kijelző méretének köszönhetően sms-t írni könnyű, leginkább oldalra fordítva. Ha nem teszik az alap android billentyűzet, akkor szintén rengetek más billentyűzetet tölthetünk le. A telefonkönyv 1000 férőhelyes vagyis minden kontaktunk elfér benne. Elrakhatunk képet saját csengőhangot, email-t, születésnapot, és legalább 6 féle telefonszámot. Megjelenése szintén puritán, de… Gondolom már kitalálták; telefonkönyvet is simán letölthetünk! Az android operációs rendszernek köszönhetően, tehát a Blade-nek pengejó (haha) a kezelhetősége, a hardvernek köszönhetően pedig gyakorlatilag hibátlanul fut. 

 

Multimédia

Mivel okostelefonról van szó nyilván ezen a téren várjuk a legtöbbet. Jól tesszük! A készülék remekül boldogul mp3 és videó lejátszóként, és rádióként is. Újra hangsúlyozom ezek is puritán programok, melyeket szintén lecserélhetünk. De mit vartyogok már programcserékről, ha nem mondom meg, hogy honnan tölthetjük le őket. Akár az iPhone iOS-énél, itt is található egy alkalmazásbolt. Ezt Android Market-nek hívják, és majdnem olyan sok letölthető tartalommal rendelkezik, mint az AppStore (iOS). Jelenleg hazánkban nem elérhetők a fizetős tartalmak, de dolgoznak rajta. És különben is megtalálható az ingyenes programok között is az összes szükséges dolog. Az egyetlen rossz pont az igénytelen kamera, mely autófókuszos, de nem valami szép képet csinál. Ezenkívül talán semmi problémát nem látok a készülék multimédiás lehetőségeiben.

 

Összegzés

 

Szép, kellemes fogású telefon, melynek tudása hihetetlen jó, főleg árához képest. A kínai telefonok nagyrészt az oprendszeren buknak el, a ZTE az android-dal telitalálatot ért el. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy kis módosításra szükségünk van, mivel a telefon alapból csak 256MB RAM-ot lát és dobálja a wifi jelet, valamint néhányan képernyőhibáról is beszámoltak. Ezeket egy szoftver frissítéssel meg lehet oldani, melyet a T-mobile pontokban garanciálisan elvégeznek. Ha nem T-mobile a szolgáltatód, akkor az interneten megtalálható csodazip módszerrel (Google a barátod, keress rá!) garanciavesztés nélkül frissíthetsz! A kamerán és a kis krómcsíkon kívül nem találtam benne hibát és 2 hónap után is tökéletesen elégedett vagyok vele.

 

 

Értékelés

Külső

8/10 %

Kijelző

18/20%

Használhatóság

35/35%

Multimédia

29/35%

Összesen                             90/100%

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilcom.blog.hu/api/trackback/id/tr722602836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása